top of page

Het proces NA de verkoop en waarom je dit moet optimaliseren.Het is essentieel om niet alleen het verkoopproces, maar ook het proces ná de verkoop te optimaliseren.


Hierbij gaat het om de periode die volgt nadat een klant jouw product of dienst heeft aangeschaft. In deze e-mail wil ik je laten zien waarom dit zo belangrijk is en wat je kunt doen om deze ervaring te verbeteren.


Het optimaliseren van het proces na de verkoop begint al bij de klantenservice voorafgaand aan de verkoop. Hoeveel tijd heb jij bijvoorbeeld gestoken in het optimaliseren van jouw klantenservice?


Een andere belangrijke vraag die je jezelf moet stellen is of er wel eens iemand spijt heeft gehad van de aankoop. Als dit het geval is, is het cruciaal om te achterhalen wat de reden hiervoor is. Misschien is het proces direct na de aankoop niet optimaal verlopen of is de communicatie onduidelijk geweest. Door de reden te achterhalen kun je verbeteringen aanbrengen en ervoor zorgen dat toekomstige klanten tevreden zijn over hun aankoop.


Het proces direct nadat een klant een aankoop heeft gedaan is minstens zo belangrijk als het verkoopproces.


Beschrijf dit proces eens voor jezelf en bekijk of er veranderingen mogelijk zijn om deze ervaring te verbeteren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het versturen van een persoonlijke boodschap op de bedankpagina of het verstrekken van extra informatie in een welkomstmail.


Ook voorafgaand aan de verkoop zijn er verbeteringen mogelijk. Denk hierbij aan het optimaliseren van betalingen, bijvoorbeeld door meerdere betaalmethoden aan te bieden of door het proces te vereenvoudigen.


Daarnaast is het belangrijk om te zorgen dat de klant weet dat hij of zij de juiste keuze heeft gemaakt door bij jou een aankoop te doen. Een bedankpagina of motivatiebericht kan hierbij helpen, maar er zijn super veel andere manieren om deze ervaring te verbeteren.


Het allerbelangrijkste: het is essentieel om ervoor te zorgen dat klanten niet ontevreden zijn na hun aankoop. Beschrijf alle acties die jij kunt ondernemen om dit te voorkomen, zoals het bieden van goede klantenservice en het verstrekken van voldoende informatie over je dienst. Zodat alleen jouw ideale klant jouw dienst aanschaft en ze er niet later achterkomen dat dit niet voor hen geschikt is (stel je doet geen gesprekken voorafgaand aan de investering).


Als ondernemer is het belangrijk om jouw klanten opweg te helpen met de cursus, dienst of product. Zorg voor heldere communicatie en bied bijvoorbeeld een besloten Facebook-groep aan waar klanten met vragen terecht kunnen.


Daarnaast is het SUPER belangrijk dat de klant weet wat de resultaten KUNNEN zijn na aanschaf. Dit is natuurlijk altijd afhankelijk van de tijd, energie en motivatie die een klant in je product of dienst steekt. Jij voorziet de klant van de tools en strategieën, maar de klant zal zelf de tijd en energie erin moeten steken om het ook tot een succes te maken. Hoe zorg je dus dat een klant gemotiveerd aan jouw dienst of product begint?


Al met al, veel om over na te denken. Toch is een heel belangrijk onderdeel van je klanttevredenheid. Dit is de eerste indruk die een nieuwe klant van jou krijgt. Dit bepaald of ze het traject samen met jou op een positieve manier gaan voortzetten.


Ben jij hier al mee aan de slag gegaan? De post lancering - blueprint is een onderdeel die ik in mijn programma’s behandel.


Ik maak een deepdive in het proces en we gaan samen kijken hoe we dit kunnen optimaliseren.


Het resultaat?


Een positieve en blije klant, die zorgt voor meer doorverwijzingen. Dit is dat stukje ‘momentum’ wat je vaak hoort in marketing-termen. Wanneer je zelf minder hard hoef ‘te trekken’ aan nieuwe klanten krijgen, omdat klanten ze naar jou doorverwijzen.


En de beste promo die je kunt krijgen, is een klant die tevreden over jou en je product of dienst praat.


Wil jij hiermee samen aan de slag? Meer informatie vind je hier!

Comentários


Lees meer...
bottom of page