top of page

Interview: Sharon | Lady LawyerHet is iets waar de meeste ondernemers tegenop kijken, of gewoon simpelweg niets vanaf weten: Juridische regels en documenten. Als jij een bedrijf hebt dan heb je ze vast al voorbij zien komen (zo niet, dan wordt het tijd dat je dit snel regelt); algemene voorwaarden, AVG, privacy wet etc. Gelukkig hoef je dit niet zelf uit te zoeken! Hiervoor is Sharon haar bedrijf Lady Lawyer gestart. Sharon maakt juridische documenten op voor ondernemers en deelt middels dit interview een klein kijkje in haar bedrijf.

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Sharon (30) en ik woon sinds kort na anderhalf jaar de wereld over reizen als digital nomad weer in Tilburg. Onder de naam Lady Lawyer help ik ondernemers met het opstellen van hun juridische fundament in begrijpelijke taal. Je kunt daarbij denken aan belangrijke documenten als algemene voorwaarden en een privacyverklaring. Daarnaast is het mijn missie om meer bewustzijn omtrent de benodigde juridische documenten te creëren en juridische begrippen wat duidelijker te maken. Dit doe ik onder andere met een wekelijkse juridische stelling op Instagram.


Hoe ben je op het idee gekomen om Lady Lawyer te starten?

Ik heb eigenlijk nooit de ambitie gehad om ondernemer te worden. Na mijn afstuderen in 2013 ben ik gewoon in loondienst gegaan en daar had ik nooit problemen mee (daarnaast wist ik ook nooit beter, want iedereen die ik kende werkte in loondienst). In 2016 vertrok ik met mijn toenmalige vriend naar China (dat is weer een heel ander verhaal, haha) en toen ik anderhalf jaar later terug kwam kon ik meteen terug bij mijn oude werkgever in loondienst, super fijn! Dat hele in een ander cultuur wonen verandert je echter blijkbaar als persoon, terwijl op mijn werk alles hetzelfde was gebleven - en uiteindelijk botste dat. Na een tijdje kwam ik thuis te zitten en na twee weken Netflixen begon ook dat saai te worden. Ik ruilde Netflix in voor tientallen webinars en bedacht daarna al snel "waarom ga ik dat wat ik altijd al deed niet gewoon zelf proberen?". Ik gooide het idee mijn netwerk in en voor ik überhaupt een bedrijfsnaam of website had, had ik mijn eerste klant. Dat is tot nu toe (2,5 jaar later) gelukkig nog niet opgehouden.

Waar ben je heel trots op, op zakelijk gebied?

Oeff lastige dit. Eigenlijk best veel, maar ik sta er nooit echt bij stil. Ik ben uiteraard trots op bovenstaande verhaal, dat ik zo snel mijn eerste klant had. Ik ben trots op dat ik, ondanks dat ik het doodeng vond, in mijn eerste 3 maanden ondernemerschap al een gratis webinar gaf waar de eerste keer 200 mensen aan deelnamen en een maand later zelfs 600 mensen! Ik ben trots op dat ik mijn werk heb kunnen doen vanuit tal van verschillende prachtige plekken op deze wereld. Ik ben trots op dat ik begin dit jaar eindelijk mijn tarieven durfde te verhogen, zo met veel eerlijkere tarieven tegenover iedereen ging werken en mensen me nog steeds willen, haha. Ik ben er trots op dat ik al behoorlijk wat ondernemers kunnen laten zien hoe belangrijk het is om met een goed juridisch fundament te werken en ze dat in begrijpelijke taal uit heb kunnen leggen zodat die barrière die vaak bestaat, weg is.

Wat zou je in de toekomst nog willen bereiken?

Ook al lastig! Ik heb in principe altijd gezegd dat het niet mijn droom is om een groot kantoor te starten met diverse medewerkers, ook omdat ik zelf natuurlijk heel lang geen vaste basis had door het reizen. Nu is dat nog steeds niet mijn droom, maar ik wil wel echt gaan groeien. Ik wil nog meer die go-to-person worden in mijn branche en nog veel meer ondernemers kunnen helpen. Hoe dat er precies uit gaat zien, zullen we zien ;).

Hoe zorg jij dat je up-to-date blijft met alle juridische regels?

Ja dit is natuurlijk super belangrijk! Ze zeggen vaak dat niets zo veranderlijk is als het weer, maar jeetje, ook niet als de wet! Zeker in deze Corona crisis tijd verandert er elke dag wel iets. Ik houd die wijzigingen dan ook zoveel mogelijk bij door simpele dingen als het volgen van het nieuws, maar ook met vakbladen en seminars.

Vaak schuiven ondernemers de juridische zaken een beetje aan de kant. Waarom is een juridisch fundament nou zo belangrijk?

Klopt helaas. Het is natuurlijk ook niet het leukste onderwerp, maar ik zie het echt als deel van je basis. Ik zie zo vaak conflicten ontstaan doordat er schriftelijk niets is vastgelegd. Doordat jouw spelregels niet duidelijk zijn gemaakt aan je klanten. Als je die niet kenbaar hebt gemaakt, mag je natuurlijk ook niet verwachten dat je klant precies doet wat jij verwacht. Met algemene voorwaarden maak jij dit wel aan je klanten duidelijk. Dit bespaart jou een hoop tijd doordat je niet steeds opnieuw hoeft te onderhandelen over zaken die jij belangrijk vindt en je hebt dus altijd iets om op terug te vallen, wanneer er onduidelijkheid bestaat. Een conflict kan je zoveel meer geld (en tijd en energie!) kosten dan het eenmalig op (laten) stellen van jouw juridische fundament.

Andere belangrijke juridische documenten, zoals een privacyverklaring en cookiestatement, zijn zelfs wettelijk verplicht om te hebben. Als je daar niet aan voldoet kunnen er hoge boetes worden opgelegd. En zeg nou zelf: jij wilt toch ook gewoon een professionele business runnen waarin jij laat zien dat je je ook met dat soort zaken bezig hebt gehouden en veilig kunt ondernemen?

Wat mag zeker niet ontbreken qua juridische documenten op een zakelijke website of webshop?

Ik kan je hier een ontzettend uitgebreid antwoord geven, maar hier kun jij precies lezen wat jij allemaal nodig hebt voor jouw 'online' business of webshop! https://www.ladylawyer.nl/juridischedocumentatie/

Heb je nog tips en tricks wat betreft juridische regels voor onze ondernemers?

Verdiep je even in belangrijke zaken als de AVG. Ik weet dat het niet de leukste onderwerpen zijn, maar het is zo belangrijk voor je bedrijfsvoering. Het is net zoiets als de administratie die je liever ook niet doet, maar wel ontzettend belangrijk is! Zoals ik al eerder aangaf hoeft dat ook niet altijd saai te zijn, maar kun je ook al veel leren door bijvoorbeeld elke week mee te doen aan mijn juridische stelling op Instagram.

Wil jij graag gebruik maken van de diensten van Sharon?

Zij bieden de mogelijkheid tot een starters-korting van 10% voor ondernemers die korter dan 3 maanden staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Je vindt de diensten van Sharon hier.


Je kunt Sharon volgen via: Instagram, Facebook en/of LinkedIn!

Comments


Lees meer...
bottom of page