top of page

Checklist voor jouw online verkoop funnel!


Weet jij het verschil tussen een customer journey en een funnel?🤓


Wanneer een aankoop een grote impact op je leven heeft, ga je een uitgebreide reis maken. Je denkt veel na over de beslissing en je hebt tijd nodig om alle stappen te verwerken. Denk aan een hoge investering.


Als de aankoop soms klein is, zoals het kopen van snoep, is er hoogstwaarschijnlijk geen reis.. je beslist ter plaatse of je snoep wilt ja of nee.

Wanneer je met funnels werkt, kun je deze funnel in principe over de natuurlijke klantreis van een klant heen leggen.


▶️ Zo versnel je het koopproces

▶️ En probeer je ervoor te zorgen dat ze jou kiezen / voor je winnen, voordat het TIJD is om zelfs ook maar te kiezen.

Bedenk eens hoe jij van volgers klanten maakt.

Heb je een intentionele funnel, of wacht je tot hun natuurlijke klantreis bij jou terechtkomt?


In deze blogpost geef ik je een checklist voor jouw verkoop funnel. Haal hier je voordeel uit :).


Let's dive in!


1. Bepaal het einddoel van jouw funnel


Bij het opzetten van jouw online funnel moet je een al vooraf gedefinieerd einddoel hebben. De gemakkelijkste manier om te weten wat jouw doel is, is jezelf deze vraag te stellen:


"Waarom doe ik dit en wat wil ik hiermee bereiken?"


Op basis van deze vraag en jouw antwoord zul je begrijpen of het jouw uiteindelijke doel is om klanten in te schrijven voor jouw cursus, coaching programma's, mensen in te laten schrijven voor jouw webinar etc.


Misschien wil je je lijst laten groeien? Je hebt nu in ieder geval iets waar jij op kunt focussen en een doelwit.


2. Bedenk de product suite


Nu je het doel hebt, is het tijd om jouw aanbod te ontwikkelen/implementeren. Dit levert leads op die jou zullen helpen je doel te bereiken. Gebruik een bepaalde strategie bij het ontwerpen van jouw aanbod, waarbij je klanten van een gratis lead naar een betalende klant verheft.


De funnel heeft meestal drie essentiële stappen:


De eerste is de aanmeldingspagina, waar je een gratis weggever geef in ruil voor het e-mailadres van een klant. In dit deel kan jij een lijst samenstellen voor jouw e-mailmarketing strategie.


De volgende twee stappen zijn betaalde aanbiedingen. Ook wel de product suite genoemd. De tweede pagina kan een betaalde aanbieding (upsell) zijn ter waarde van een klein bedrag (tussen de € 5,- - €150,-). Deze pagina's moeten achtereenvolgens verschijnen omdat je de urgentie en het momentum gaande wilt houden. Ze zijn namelijk warm en geïnteresseerd in wat je te bieden hebt.


Pak een pen en papier en schrijf vervolgens jouw stappen uit. Je kunt dan beginnen met bepalen wat jouw gratis weggever zal zijn en wat jouw betaalde aanbod zal zijn en hoe de pagina's eruit zullen zien.


3. Maak en geef jouw aanbieding een naam


Zodra je jouw gratis weggever en betaalde aanbod hebt neergezet, moet je beslissen over de inhoud van de weggever of elk aanbod en de naam ervan.


Schrijf voor jezelf 5 punten op waar jouw weggever aan voldoet. Wat staat erin en wat leren mensen van jouw aanbod?


Vervolgens ga je naar jouw tweede aanbod, de eerste betaalde aanbieding. Schrijf 5 voordelen van dat aanbod op.


4. Structureer de gratis weggever en producten


Dit verwijst in feite naar wat jouw gratis aanbod zal zijn. Wordt het een checklist, een pdf-download, een module, enz.? Wat ik doe is het product relateren aan de prijs. Ik kan bijvoorbeeld een PDF van tien pagina's weggeven als mijn gratis weggever. Voor de eerste betaalde aanbieding kan ik echter drie modules aanbieden. Om je te helpen bij het ontwerpen van deze producten, gebruik je de voordelen die ik in stap 3 heb genoemd. Je maakt dus je eigen product suite. Elk product heeft een bijdrage aan het vorige product. Het complimenteert de reis van je klant. Dus elk product lost een probleem op en hoe ingewikkelder het probleem, hoe duurder jouw aanbod.


5. Prijs de aanbieding


Kies jouw uiteindelijke prijs. Je kunt zo laag gaan als 1 euro of zo hoog als € 500,00. Op basis van ervaring raad ik je aan om jouw eerste betaalde aanbieding te prijzen tussen € 17 en € 97.


6. Plan de tijd om de gratis weggever te schrijven/maken.


Meestal is het gratis weggever iets dat je schrijft. Je kunt echter ook een gratis webinar opnemen en geven. Maak 1 of 2 goede gratis weggevers en je kunt deze blijven gebruiken. Zolang ze toepasselijk zijn voor de rest van jouw product suite.


Je kunt bij het maken van een gratis weggever denken aan een e-book, PDF, checklist, webinar, template etc.


7. Maak werkboeken

Wat klanten vaak fijn vinden en wat ook echt helpt bij het leren van de modules is het maken van werkboeken. De werkboeken hoeven niet ingewikkeld of lang te zijn. Het kunnen bijvoorbeeld een reeks vragen zijn die de klant moet beantwoorden. Dit maakt het praktisch en ze gaan er echt mee aan de slag. Iets wat je echt wilt dat ze doen, want je wilt dat ze er echt iets aan hebben.


8. Schrijf de verkooppagina voor de gratis weggever.


Voor de verkooppagina reserveer je ongeveer twee tot drie uur. Hoe duurder het product / dienst, hoe langer de pagina moet zijn in verband met de informatie die een klant tot zich moet nemen om overgehaald te worden.


9. Schrijf de verkooppagina voor de tweede aanbieding


Reserveer hier ook twee tot drie uur voor. Echter zodra jij al een opzet voor een landingspagina hebt, met de juiste sales strategie en volgorde, zal de volgende opmaak veel sneller gaan.


10. Maak de verkoopvideo voor de eerste betaalde aanbieding

Voor jouw betaalde aanbiedingen kunt je altijd een volledig tekstuele kopie maken. Toch werkt het beter als je tekst en video's combineert. Op deze manier wordt de boodschap begrijpelijker en effectiever. Onthoud dat jouw verkoopvideo niet lang hoeft te zijn. Sterker nog, het liefst 3 minuten. De aandachtsspanne is daarna weg ;).


11. Maak de verkoopvideo voor jouw final aanbod

Zorg ervoor dat jouw verkoop video’s van goede kwaliteit zijn! Je wilt tenslotte dat mensen na het zien van de video getriggerd zijn om jouw product aan te schaffen. Je verkoop video voor jouw high ticket aanbod (dus jouw hoofdaanbieding, je dienst of product) moet dus goed en kwalitatief zijn, maar niet te lang.


12. Schrijf een e-mail voor de eerste betaalde aanbieding

Een van de dingen die je zult zien, is dat niet alle klanten jouw eerste betaalde aanbieding onmiddellijk zullen kopen. Het goede nieuws is dat je tegen die tijd al hun e-mailadressen hebt. Nu is het doel om jouw aanbieding opnieuw via hun e-mails naar hen te sturen. Schrijf twee tot drie opwarm e-mails voor elke aanbieding die je hebt.


13. Schrijf een e-mail ter bevestiging van de gratis download

Nadat jouw leads hun e-mailadres hebben opgegeven, moet je het gratis aanbod, dat meestal een download is, zo snel mogelijk (binnen enkele minuten) verzenden. In deze e-mail moet je jouw leads iets vertellen over het gratis aanbod.


14. Maak jouw aanmeldingspagina

Jouw aanmeldingspagina kan heel eenvoudig en duidelijk zijn. Je hebt een krachtige en beknopte kop nodig en de afbeelding van je gratis aanbod. Hieraan gekoppeld zit dan een inschrijfformulier. Plaats zo min mogelijk invulvelden. Mensen zijn eerder geneigd af te haken wanneer je teveel vragen stelt. Zeker voor een gratis aanbod waar ze weinig moeite voor willen doen. Vraag dus enkel de naam en een e-mailadres. Of zelfs enkel een e-mailadres. Echter is het voor de mails handig om men aan te kunnen spreken dus is een voornaam wel handig.


15. Stel de verkooppagina in voor de eerste betaalde aanbieding

Als je de bovenstaande stappen goed hebt gevolgd, zou je al je aanbod en de video moeten hebben. Stap 15 gaat over het combineren van deze elementen om jouw verkooppagina te maken. Zorg ervoor dat jouw verkooppagina een logische opbouw heeft en vergeet vooral de testimonials niet. Dit heet social proof en zorgt voor extra vertrouwen bij jouw potentiële klanten.


16. Stel een bestelformulier op

Op het bestelformulier gaan jouw klanten hun betalingsgegevens invoeren, zoals creditcardgegevens. Je kunt een eigen ontwerp maken of profiteren van e-commerce platforms waarmee je betalingen naadloos in jouw programma of website kunt integreren.


17. Stel de autoresponder in

Een van de grootste uitdagingen bij het hebben van een groeiende e-maillijst is het schrijven van e-mails. Je kunt niet langer individuele antwoorden naar elke abonnee sturen. Daarom gebruiken we een autoresponder die een specifieke e-mail verzendt, afhankelijk van de acties van onze leads. Een mooi en fijn programma hiervoor is MailBlue (Active Campaign). Ik heb samen met Youri Meuleman een samenwerking voor je opgezet. Met deze link krijg je een jaar lang gratis MailBlue!


18. Creëer jouw ledengedeelte

Een van de beste manieren om waarde aan jouw programma te geven, is door een ledengedeelte op te zetten. Dit betekent dat alleen degene die jouw betaalde aanbiedingen hebben gekocht er toegang toe hebben. In het gedeelte moet je jouw producten toegankelijk maken die overeenkomen met het aanbod.19. Schrijf jouw Facebook-advertentie

Een goede manier om efficiënt te worden in marketing, is door je te concentreren op methoden die werken. Deze methoden omvatten bijna altijd Facebook. Ik besteed mijn eigen tijd aan het maken van teksten voor mijn Facebook-advertenties. Deze advertenties zijn kort, dus zorg ervoor dat je precies de juiste woorden kiest voor jouw bericht.


20. Begin met testen en advertenties weergeven

Facebook-advertenties kunnen complex zijn en wat geld kosten. Om een beter rendement te behalen en deze strategie te maximaliseren, raad ik je aan iemand in te huren om jouw advertenties weer te geven.


21. Optimaliseer jouw funnel beetje bij beetje

Na het testen van jouw funnel en het in de praktijk te gebruiken, stuit je vast nog op wat onhandige dingen of dingen die niet helemaal soepel lopen. Je kunt gedurende de looptijd van jouw funnel, continu testen, evalueren en aanpassen. Zo maak jij de ultieme sales funnel.


Bedenk eens hoe jij van volgers klanten maakt.

Heb je een intentionele funnel, of wacht je tot hun natuurlijke klantreis bij jou terechtkomt?


Als je hulp nodig hebt bij het implementeren van een ijzersterke funnel die ervoor zorgt dat je ideale klant zich aanmeldt en uiteindelijk van je koopt...


Momenteel heb ik een super vette deal die je niet wilt missen voor mijn 1:1 traject. Start nu als je 2023 ijzersterk wilt beginnen! Vraag een gratis en vrijblijvende strategie call aan en ik vertel je over deze deal!Comments


Lees meer...

ALL THINGS BUSINESS

Cursussen

Deze programma's zijn ontworpen om je een online business 'master' te maken. Ze laten je zien hoe je een magnetisch persoonlijk merk creëert, de perfecte programmasuite, geweldige inhoud maakt, leert hoe je aan je ideale klant kunt verkopen, je online cursus of programma's kunt automatiseren en nog veel meer.

MIB - Mock-up.png
Schermafbeelding 2022-06-10 om 09.51.04.png
Volg mij

ARE WE FRIENDS YET?

bottom of page